Woningnood oplossen met grond- en prijsbeleid
07. maart 2024
De nieuwbouwafspraken die minister De Jonge van Volkshuisvesting met de woningcorporaties heeft gemaakt zijn niet haalbaar. Deze conclusie trekt de Autoriteit Woningcorporaties in zijn vorige maand verschenen Staat van de corporatiesector 2023. De minister zal er niet blij mee zijn. Tot 2030 moeten er 981.000 woningen worden gebouwd, waarvan 300.000 door woningcorporaties.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de kabinetsformatie
18. februari 2024
Het jaar 2024 is bijna twee maanden op streek. Zoals ieder jaar staat het begin van het jaar bol van be-schouwingen over het afgelopen jaar met goede voornemens. Dit jaar viel de inhoud daarvan behoorlijk tegen. Het eerste wat mij als econoom opviel, waren de economische beschouwingen. Dagbladen openden hun economiebijlagen met een overzicht van het beursnieuws en stelden dat beleggers in onzekerheid verkeren over het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Wat dat betreft weinig nieuws......

Oude tips voor nieuw industriebeleid
19. januari 2024
De klimaatcrisis, grondstof- en energievoorziening brengen industriebeleid weer in de belangstelling. Landen staan voor een enorme klus. Hoe voer je zo’n industriebeleid? Moet dat aan het marktmechanisme worden overgelaten en wat is de rol van de overheid daarbij? Steeds meer economen houden zich (weer) met deze vragen bezig.

Bestaanszekerheid in de herkansing?
14. november 2023
Mede door de aanstaande verkiezingen is bestaanszekerheid weer in de belangstelling. Van links tot rechts willen partijen dat die voor iedereen gegarandeerd is. Aanleiding was de toeslagenaffaire waardoor velen in grotere armoede terecht kwamen. Dat toeslagen een effectief middel zijn om armoede te bestrijden en dat in de uitvoering daarvan veel te verbeteren is, daarover bestaat nauwelijks verschil van mening. Probleem bij de huidige armoedebestrijding is dat deze alleen de symptomen bestrijdt.

Arbeidsmarktbeleid richten op maatschappelijk relevante sectoren
19. september 2023
Moeilijk vervulbare vacatures zijn er altijd geweest. Niet alleen bij hoge werkloosheid, ook bij lage werkloosheid. Thans is de werkloosheid laag en hoewel de economische groei matig is, is er een groot tekort aan personeel. Selectief stimuleren van arbeid richting de maatschappelijk meest relevante sectoren kan een belangrijk beleidsinstrument zijn. Het onderwijs heeft daarbij een belangrijke functie. Een vergelijking met het verleden is interessant.

Terugkijken om vooruit te gaan
12. augustus 2023
Winston Churchill heeft eens gezegd: “Een politicus denkt aan de volgende verkiezingen; een staatsman aan de toekomst”. Een uitspraak, die heel actueel is. Bij de komende verkiezingen gaat het er namelijk om dat we een keuze maken tussen de korte- en langetermijnbelangen. Simpel gezegd: kiezen we voor meer materiële welvaart of voor welzijn en een leefbare aarde? Daarom moet aan de uitspraak van Churchill nog iets worden toegevoegd. We moeten ook naar het verleden kijken.

Maatschappelijke dialoog via ‘PBO nieuw stijl’
23. juli 2023
Veel mensen vinden dat ze onvoldoende bij de besluitvorming van de overheid worden betrokken. Ze voelen zich onvoldoende gehoord in de huidige democratie. Dat leidt tot ontevredenheid, tot polarisatie en boosheid. Burgers worden wel betrokken, maar niet altijd op succesvolle wijze. Politieke partijen bereiden hun standpunten steeds meer digitaal voor zonder veel discussie met de achterban. Gemeentelijke overheden organiseren inspraakbijeenkomsten, maar de inspraak is vaak ver te zoeken.

De homo economicus regeert
19. juni 2023
De afgelopen decennia is in de meeste Europese landen de welvaart enorm gestegen. Toch heerst er ook armoede. Bekijken we de welvaart wereldwijd, dan is in vele landen de armoede veel groter waardoor Europa, een Luilekkerland lijkt voor veel vluchtelingen is. Kijken we naar Nederland dan zien we grote woningnood. Er worden vooral dure woningen gebouwd en te weinig betaalbare. Daarnaast schieten de vakantieparken de grond uit met luxe bungalows en chalets waarin woningzoekenden graag wonen ......

Voorjaarsnota: na ons de zondvloed
23. mei 2023
Begin deze maand verscheen de Voorjaarsnota van het kabinet. Daarin wordt de stand van zaken weergegeven van de lopende rijksbegroting met voorstellen voor aanpassingen. In de toelichting zei minister Kaag van Financiën dat het kabinet vasthoudt aan een expansief begrotingsbeleid om de grote uitdagingen voor de toekomst aan te kunnen. Om te voorkomen dat de rekening wordt doorgeschoven naar volgende generaties, wil het kabinet wel de begroting zoveel mogelijk dekkend maken. Helaas veegde ......

Arbeid, inkomen en armoede
20. april 2023
Begin april dit jaar zond de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Gennip eindelijk een concrete reactie aan de Tweede Kamer op de aanbevelingen van de Commissie Borstlap over het te voeren arbeidsmarktbeleid. De minister neemt deze aanbevelingen grotendeels over en zal ze verwerken in concrete acties. Ze werkt aan zeven wetsontwerpen en komt met een groot aantal maatregelen. Haar doel is de wetsontwerpen voorjaar 2024 naar de Tweede kamer te zenden.

Meer weergeven